Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie(7)
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Een man werkt voor een in Duitsland gevestigde werkgever. Hij is in 2012 tewerkgesteld bij een aan zijn werkgever gelieerde vennootschap te Rotterdam. Gedurende 24 maanden voorafgaand aan de tewerkstelling in Nederland woonde de man in Duitsland in een plaats die ligt op minder dan 150 kilometer van de Nederlandse grens. Tijdens de tewerkstelling in Nederland bleef hij daar wonen. Voor zijn doordeweeks verblijf in Nederland heeft hij een appartement gehuurd.
De inspecteur heeft het verzoek van de man om toepassing van de 30%-regeling afgewezen omdat hij niet in meer dan twee derde van de periode van 24 maanden voorafgaand aan de tewerkstelling in Nederland woonachtig was op een afstand van meer dan 150 kilometer van de grens van Nederland.
In geschil is of deze grens van 150 kilometer een inbreuk vormt op het EU-recht, en of die grens in strijd is met het gelijkheidsbeginsel als bedoeld in artikel 26 IVBPR en artikel 24 EVRM.
De 150-kilometergrens is op 1 januari 2012 in werking getreden. Achtergrond hiervan is dat grenswerknemers in het algemeen veel lagere of geen extraterritoriale kosten hebben. Een ongewenst gevolg van de 30%-regeling was voorts dat buitenlanders in de grensstreek bij vacatures de voorkeur kregen boven Nederlanders met dezelfde kwaliteiten, omdat de buitenlander in tegenstelling tot de Nederlander recht heeft op de 30%-regeling. Door de 150-kilometergrens wordt dit ongewenste effect in de meeste gevallen geëlimineerd.
De Rechtbank verwerpt het betoog van de man dat de grens van 150 kilometer een inbreuk vormt op het EU-recht. Of sprake is van een ongelijke behandeling van gelijke gevallen kan volgens de Rechtbank in het midden blijven omdat voor de onderhavige aanpassing van de 30%-regeling een toereikende objectieve rechtvaardiging bestaat. Er is daarom ook geen strijd met het in artikel 26 IVPBR en artikel 14 EVRM neergelegde gelijkheidsbeginsel, aldus de Rechtbank.

Metadata

Rubriek(en)
Loonbelasting
Belastingtijdvak
2012
Instantie
Rechtbank Breda
Datum instantie
8 november 2012
Rolnummer
12/2829
ECLI
ECLI:NL:RBBRE:2012:BY4061
bwbid=bwbr0&artikel=10ea

Naar de bovenkant van de pagina