Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Als een onderneming goederen invoert in de Unie, deze goederen bewerkt of verwerkt en vervolgens de bewerkte of verwerkte goederen weer uitvoert, voorziet de douanewetgeving in een regeling op grond waarvan geen rechten bij invoer verschuldigd zijn. Het betreft de douaneregeling actieve veredeling. Voor het gebruik van deze regeling gelden voorwaarden en verplichtingen. Zo heeft de onderneming een vergunning van de douane nodig. Worden de voorwaarden of verplichtingen van de regeling niet in acht genomen, dan kan een douaneschuld ontstaan. Dat is het geval in de onderhavige zaak van X (bv; belanghebbende) die onder andere voor diverse afzetmarkten toner cartridges produceert en kantoormachines assembleert.

Rechtbank Noord-Holland en Hof Amsterdam hebben het beroep respectievelijk het hoger beroep van X ongegrond verklaard.

Daarop heeft X met drie middelen cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad.

Volgens A-G Ettema falen alle middelen. Het cassatieberoep dient ongegrond te worden verklaard door de Hoge Raad.

Situatie

Belanghebbende is een fabrikant van toner cartridges in de EU. Naast het fabriceren van cartridges verricht zij ook activiteiten zoals het aanpassen en assembleren van kantoormachines en beheert zij een distributiecentrum waar goederen worden opgeslagen. De materialen die worden gebruikt bij het fabriceren en assembleren van kantoormachines worden binnengebracht in de EU vanuit derde landen. Na fabricage of assemblage wordt een deel van de goederen weer uitgevoerd uit de EU.

Om de materialen gebruikt in het productieproces onder schorsing van invoerrechten in de EU te brengen, beschikt belanghebbende over een vergunning ‘actieve veredeling met toepassing van het schorsingssysteem’. Het betreft hier een zaak die beoordeeld wordt vanuit het CDW. Thans geldt echter het DWU waarbij een aantal wijzigingen is doorgevoerd op de regeling actieve veredeling. Desalniettemin is de uitkomst in deze zaak ook relevant onder het huidige recht. A-G Ettema gaat verder in op de verschillen tussen de regeling uit het CDW (zoals hier aan de orde) en de regeling onder het DWU.

Metadata

Rubriek(en)
Douane
Belastingtijdvak
2009-2011
Instantie
A-G
Datum instantie
8 augustus 2019
Rolnummer
18/04149
ECLI
ECLI:NL:PHR:2019:804
Auteur(s)
mr. J.A.H. Hollebeek
Deloitte
NLF-nummer
NLF 2019/2080
Aflevering
19 september 2019
Judoregnummer
JCDI:NFB2742

Naar de bovenkant van de pagina