Samenvatting
In Australië hebben gepensioneerden recht op een belastingvoordeel als zij na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd blijven werken. Volgens Gerard Staats is dat ook voor Nederland een prima idee.
Opinie
Een jaar of vijftien geleden zijn we een heel aardig stel uit Australië tegenkomen op een mooie vakantie in Toscane. We raakten met elkaar in gesprek en sindsdien is het contact gebleven. Er is een vriendschap ontstaan.
Onlangs trouwde onze dochter en onze vrienden Pete en Sandi vlogen de wereld over om hierbij aanwezig te zijn. Zij zijn al jaren gepensioneerd en Pete vertelde mij dat hij net was gestopt met werken. Hij werkte nog één dag in de week, hoewel hij inmiddels al een eind in de 70 is. Hierbij zei hij mij dat je als gepensioneerde in Australië geen belasting betaalt over een bepaald arbeidsinkomen dat je bijverdient. In zijn geval was dat gelimiteerd op 12.000 Australische dollars (ruim € 7.250) per jaar. Toch een aardig bedrag.
Dit zette mij aan het denken.
Onlangs was in het nieuws dat er een schreeuwend tekort is aan automonteurs. Maar feitelijk is er sprake van tekorten aan arbeidskracht op haast de gehele arbeidsmarkt. We hebben alle handjes nodig. En zeker voor de fundamentele beroepen, zoals de zorg en het onderwijs.
Nu zien we in Nederland al een voorzichtige stijging van het aantal werkzame gepensioneerden. En laat ik overigens duidelijk zijn: ik vind niet dat iedereen aan het werk moet in ons land. Hiervan ben ik al lang genezen gezien de problemen die deze politiek veroorzaakt in onze maatschappij. Wat mij betreft focussen we meer op welzijn en aandacht voor elkaar.
Maar toch lijkt mij de Australische fiscale prikkel nu eens een voorbeeld van de instrumentele functie van belastingen die navolging verdient. Dit in tegenstelling tot veel instrumentele wetgeving die nooit ingevoerd had mogen worden. Een voorbeeld hiervan is de verlaging van het autokostenforfait voor hybride auto’s, wat echt een misser was. En wat te denken van de mogelijke btw-verlaging naar 0% voor groente en fruit waarbij nu al duidelijk is dat dit niet uitvoerbaar is en niet tot het gewenste effect zal leiden. Maar de belastingvrijstelling voor een deel van het inkomen van gepensioneerden is eenvoudig en het draagt bij aan de bestrijding van tekorten aan arbeidskrachten in onze maatschappij.
En natuurlijk hebben we de arbeidskorting. Deze is ook van toepassing op de gepensioneerde. Dit is de Nederlandse stimulans om aan het arbeidsproces mee te doen. Maar de arbeidskorting is langzamerhand verworden tot een politiek speeltje. Wat een gedrocht is dat zeg. Niet uitlegbaar, vreselijk complex. Als ik op een tentamen aan mijn studenten zou vragen om de arbeidskorting uit te rekenen in een bepaalde casus, is dat waarschijnlijk strafbaar.
In het Australische geval hebben gepensioneerden een eigen keuze, maar krijgen een belastingvoordeel als zij werken na het bereiken van de pensioenleeftijd. Wat mij betreft een idee dat navolging verdient in ons land.