Samenvatting
In verband met het coronavirus kan de Belastingdienst geen face-to-face hoorgesprekken voeren. Daarom zal in voorkomende gevallen telefonisch gehoord worden. Dit kan op initiatief van de belastingplichtige óf op initiatief van de Belastingdienst. Uiteraard met inachtneming van de benodigde zorgvuldigheid.
Sinds het arrest van de Hoge Raad van 14 december 2018 (17/04558, ECLI:NL:HR:2018:2306, NLF 2019/0018, met noot van De Roos) is telefonisch horen toegestaan zolang de belanghebbende daarmee instemt of daarom verzoekt. Het horen moet daarnaast voldoende zorgvuldig kunnen plaatsvinden.
Voor het voeren van telefonische hoorgesprekken gelden de volgende spelregels:
- De Inspecteur en de belastingplichtige (of zijn gemachtigde, als het gesprek met hem wordt gevoerd) zijn het er samen over eens dat telefonisch horen mogelijk is.
- De Inspecteur gaat na of hij spreekt met de juiste persoon. Dat kan door bepaalde controlevragen te stellen, zoals BSN, geboortedatum enz. Dit geldt voor alle personen die aan het telefoongesprek deelnemen.
- Als het telefoongesprek (ook) met een gemachtigde wordt gevoerd, controleert de Inspecteur of de gemachtigde bevoegd is om de belastingplichtige te vertegenwoordigen.
- De Inspecteur maakt van de telefonische hoorzitting een verslag op en stuurt die naar de gemachtigde en/of belastingplichtige.
- Telefonisch horen kan via een telefoon, groepsgesprek (conference call) of Skype for Business. Het gebruik van WhatsApp, videobellen via de telefoon, Skype of FaceTime is in verband met veiligheidsrisico’s niet mogelijk.