Samenvatting
Werknemers die vanuit een ander land naar Nederland komen om te werken, krijgen vaak vanuit de werkgever een vergoeding voor de extra kosten van dat verblijf buiten het land van herkomst, de zogenoemde extraterritoriale kosten. Voor het vergoeden van die kosten zijn er twee mogelijkheden: vergoeden van de werkelijke extraterritoriale kosten of onder voorwaarden toepassen van de 30%-regeling.
De Belastingdienst en de uitzendbranche hebben een convenant gesloten op 6 juni 2024 (hierna: het nieuwe convenant) met branchespecifieke afspraken over hoe in ieder geval kan worden aangetoond dat aan bepaalde wettelijke voorwaarden voor het vergoeden van de werkelijke extraterritoriale kosten is voldaan. De Kamervragen zien op dit nieuwe convenant. Dit convenant betreft een actualisering in verband met gewijzigde wet- en regelgeving en beoogt inhoudelijk geen wijzigingen ten opzichte van het oude convenant.
Onder andere is gevraagd wat de beleidsoverwegingen zijn geweest om het nieuwe convenant af te sluiten. Ook is gevraagd naar het gebruik van de extraterritoriale kostenregeling (hierna: ETK-regeling), de handhaving en het toezicht hierop en de verwachting van het budgettaire beslag.
Tevens is gevraagd of arbeidsmigranten betrokken zijn geweest bij het besluitvormingsproces in verband met het rapport 'Geen tweederangsburgers' van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten uit 2020.
Ten slotte is gevraagd hoe het convenant zich verhoudt tot de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord specifiek in relatie tot de ETK-regeling.
In de antwoorden geeft de staatssecretaris aan dat het oude convenant en de annexen niet meer actueel waren vanwege gewijzigde wet- en regelgeving en dat daarom de wens bestond (vanuit de Belastingdienst en de uitzendbranche) om deze te actualiseren. Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen beoogd.
Hierdoor zijn er geen wijzigingen voor wat betreft handhaving, toezicht en het budgettaire beslag.
De staatssecretaris geeft ook aan dat mogelijke opties voor versobering van de ETK-regeling worden uitgewerkt en dat de Tweede Kamer hier later over wordt geïnformeerd.