Direct naar content gaan

Samenvatting

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is – afhankelijk van de zorgverzekeraar – mogelijk om de premie daarvoor maandelijks of jaarlijks te voldoen. Hierbij kan het zijn dat de eerste maandpremie of de jaarpremie voor het betreffende verzekeringsjaar na 1 januari wordt betaald. Het komt ook voor dat de eerste maandpremie of de jaarpremie voor het betreffende verzekeringsjaar al vóór 1 januari wordt betaald. Wanneer wordt gekozen voor het in één keer betalen van de jaarpremie, wordt bij verzekeraars dikwijls een korting gegeven op het te betalen bedrag.

Vragen
  1. Vormt de op de peildatum nog te betalen premie voor de zorgverzekering een zelfstandige schuld in box 3?
  2. Vormt de op de peildatum vooruitbetaalde premie voor de zorgverzekering een bezitting in box 3?
Antwoorden
  1. Nee, de zorgverzekering bestaat uit tegenover elkaar staande rechten en verplichtingen die als één geheel worden overeengekomen. De op de peildatum nog niet betaalde zorgverzekeringspremie voor dat kalenderjaar kan niet zelfstandig als schuld worden aangegeven in box 3, omdat deze onlosmakelijk verbonden is met daar tegenoverstaande rechten. De zorgverzekering heeft per saldo geen waarde in het economische verkeer.
  2. Nee, de vooruitbetaalde premie voor de zorgverzekering kwalificeert als een voorwaardelijk vorderingsrecht. De waarde in het economische verkeer van dit vorderingsrecht kan worden gesteld op nihil, waardoor de vooruitbetaalde premie geen bezitting vormt in box 3.

Metadata

Rubriek(en)
Inkomstenbelasting
Belastingtijdvak
2024 e.v.
Instantie
Belastingdienst
Datum instantie
16 augustus 2024
Rolnummer
KG:202:2024:26
NLF-nummer
NLF 2024/1898
Aflevering
20 augustus 2024
bwbr0011353&artikel=5.3,bwbr0011353&artikel=5.3

Naar de bovenkant van de pagina