Samenvatting
Begin 2009 heeft een anonieme tipgever zich gemeld bij de Belastingdienst met de mededeling dat hij informatie in zijn bezit heeft over rekeninghouders van buitenlandse bankrekeningen. De zogenoemde Tipgeverszaken die hieruit zijn voortgevloeid, hebben landelijk veel publiciteit gekregen. In dit artikel neemt Diana Jansen u mee in de belangrijkste en de meest interessante beslissingen die zijn genomen in deze langdurige en omvangrijke procedure.
NLF-W artikel
1. Inleiding
Begin 2009 heeft een anonieme tipgever zich gemeld bij de Belastingdienst met de mededeling dat hij informatie in zijn bezit heeft over rekeninghouders van buitenlandse bankrekeningen.
Nadat de Belastingdienst/FIOD onderzoek heeft gedaan naar de betrouwbaarheid van de gegevens, heeft de Belastingdienst de op rekeningen aangehouden bedragen in de belastingheffing betrokken. De belastingopbrengst inclusief renten en boetes bedraagt zo’n € 10 miljoen. De tipgever heeft een percentage van deze opbrengst als beloning ontvangen.
Daarmee is het verhaal van de tipgever echter niet verteld. De informatie van de tipgever heeft geleid tot meerdere en langdurige procedures bij de Belastingrechter. Een van die zaken heeft landelijke bekendheid gekregen, mede doordat de president van Hof Arnhem-Leeuwarden op 11 november 2014 aangifte heeft gedaan tegen een aantal hooggeplaatste ambtenaren van het ministerie van Financiën. Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad in die zaak beslist op het tweede cassatieberoep van de staatssecretaris. De zaak is wederom verwezen, dit keer naar Hof Amsterdam.