Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

X (bv; belanghebbende) fabriceert in Nederland multifunctionele printers, en onderdelen en toebehoren daarvan. Zij beschikt met ingang van 18 juni 2004 over een vergunning ‘actieve veredeling met toepassing van het schorsingssysteem’. Op 11 juni 2010 heeft de Inspecteur X op haar verzoek een nieuwe (verlengde) vergunning actieve veredeling verleend. Deze vergunning vermeldt als ingangsdatum 18 juni 2010 en als einddatum 18 juni 2013.

Bij brief van 6 juni 2011 heeft X de Inspecteur verzocht de vergunning te wijzigen wat betreft de invoergoederen en de veredelingsproducten. Zij heeft niet verzocht om een wijziging van de vergunning met terugwerkende kracht. Bij brief van 15 juli 2011 is aan X de gewijzigde vergunning verstrekt.

Na een controle over periode 2009-2014 stelt de Inspecteur dat X goederen in de gedane aangiften heeft vermeld die niet zijn vermeld in bijlage 1 van de vergunning zoals deze luidde voor de bij de brief van 15 juli 2011 verstrekte gewijzigde vergunning. Omdat het volgens de Inspecteur daarom niet was toegestaan om deze goederen vrij van douanerechten onder de regeling actieve veredeling te plaatsen, zijn aan X uitnodigingen tot betaling van douanerechten uitgereikt.

Voor Hof Amsterdam was onder meer in geschil of de hiervoor bedoelde wijziging van de vergunning terugwerkt tot 18 juni 2010. Dat is volgens het Hof niet het geval. Volgens het Hof treedt de gewijzigde vergunning in werking vanaf het moment van afgifte. Daarbij acht het Hof van belang dat X niet heeft verzocht de vergunning met terugwerkende kracht te wijzigen.

X betoogt in cassatie onder meer dat een wijziging van een bestaande vergunning zoals die waarom X heeft verzocht, uit de aard der zaak moet meebrengen dat deze wijziging met terugwerkende kracht geldt vanaf de ingangsdatum van die vergunning.

De Hoge Raad verwerpt dit betoog. De in de UCDW geregelde wijze van vergunningverlening en de inwerkingtreding daarvan dwingen niet tot de gevolgtrekking dat een wijziging van een vergunning moet gelden vanaf de oorspronkelijke ingangsdatum van de vergunning.

De Hoge Raad heeft ook de overige middelen over de uitspraak van het Hof beoordeeld. Deze middelen worden met toepassing van artikel 81 Wet RO ongegrond verklaard.

Conform eindconclusie A-G Ettema (NLF 2019/2080, met noot van Hollebeek).

Regeling actieve veredeling

In deze zaak maakt belanghebbende gebruik van de zogenoemde regeling actieve veredeling. Onder deze regeling kunnen van buiten de Unie komende goederen in de EU worden bewerkt of verwerkt zonder verschuldigdheid van douanerechten (en andere belastingen bij invoer) indien de goederen na deze bewerking of verwerking weer worden uitgevoerd. Voor deze zogenoemde douaneregeling is een vergunning van de douane vereist.

Onderliggende feiten

Metadata

Rubriek(en)
Douane
Belastingtijdvak
15 juli 2011 e.v.
Instantie
HR
Datum instantie
17 juli 2020
Rolnummer
18/04149
ECLI
ECLI:NL:HR:2020:1288
Auteur(s)
mr. A. Wolkers
Ploum advocaten
NLF-nummer
NLF 2020/1702
Aflevering
30 juli 2020
Judoregnummer
JCDI:NFB3624

Naar de bovenkant van de pagina